Dryžuotas klevas siūlo maistą, pastogę pomiškyje – Waterbury žiedinėje sankryžoje

Dryžuotas klevas siūlo maistą, pastogę pomiškyje – Waterbury žiedinėje sankryžoje

Po miško laja arba aukštu aukštyn iškilusių medžių yra antrasis augalijos sluoksnis, žinomas kaip pomiškis.

Jį sudaro krūmai, sodinukai ir požeminiai medžiai, augantys margame aukšto pavėsyje. Vienas pomedžių specialistas yra dryžuotas klevas, mažas medis, kuris retai užauga daugiau nei 20 pėdų aukščio ir 8 colių apimties. Nepaisant vidutinio ūgio, dryžuotasis klevas miške atlieka svarbų ekologinį vaidmenį, suteikia prieglobstį ir maistą įvairiai laukinei gamtai.

Dryžuoti klevai (Acer pensylvanicum) lengvai atpažįstami visais metų laikais pagal žalsvą žievę su vertikaliais baltais dryžiais arba juodais dėmėmis ir lygias, žalias šakeles. Raudoni žieminiai pumpurai ir didelis galinis pumpuras (beveik ½ colio ilgio) taip pat yra geros identifikavimo savybės.

Šie pumpurai auga dar didesni, nes brinksta pavasarį. Lapai, kurie išsiskleidžia po pumpurų sprogimo, yra dideli, trišakiai ir smulkiai dantyti. Nuo penkių iki šešių colių ilgio ir beveik tokio pat pločio dryžuoti klevo lapai yra didžiausi iš šiaurės rytų vietinių klevų.

Dėl lapų formos šis medis taip pat žinomas kaip žąsis. Kiti jo pavadinimai yra briedis ir briedžių klevas, nes briedžiai valgo medžių pumpurus, lapus ir žievę. Dryžuotas klevas kartais painiojamas su kalniniu klevu – kitu dažnu pomedžiu, kurio lapai yra mažesni, stambiai dantyti ir rusva žievė.

Ant dryžuoto klevo maždaug tuo pačiu metu, kai išsiskleidžia lapai, išlenda nukarusios geltonai žalių, varpelio formos žiedų stygos. Šios gėlės išsivysto į samarų grupes – suporuotas sparnuotas sėklas, kurias išaugina visos klevo rūšys, kurios sunoksta rudenį ir išsisklaido pučiant vėlyvo rudens vėjams.

Dryžuotas klevas per vienerius metus gali išauginti tik moteriškus žiedus, tik vyriškus arba abiejų lyčių žiedus. Netgi buvo nustatyta, kad kai kurie dryžuoti klevai kasmet keičia lytį, reaguodami į stresinius veiksnius, tokius kaip traumos ir besikeičiančios aplinkos sąlygos.

Dryžuotasis klevas, plačiai paplitęs JAV šiaurės rytuose ir pietryčių Kanadoje, auga į vakarus iki Minesotos ir Ontarijo bei į pietus nuo Apalačų iki Džordžijos. Mėgsta gerai nusausintus, rūgščius dirvožemius vėsiose aukštumose šiauriniuose kietmedžio, spygliuočių ir mišriuose miškuose. Mūsų regione dryžuotasis klevas geriausiai auga 1800–2600 pėdų aukštyje. Apsaugotas nuo vėjo, šiam klevui nereikia gilių šaknų, o jo šaknys būna seklios ir plačiai išsikerojusios. Jis puikiai prisitaikęs išgyventi giliame pomiškio pavėsyje, tačiau auga labai lėtai, nebent gretimas medis nukrenta arba miškas išretinamas, todėl daugiau saulės spindulių prasiskverbia pro lają. Miško angose ​​rasta dryžuotų klevų, kurių amžius viršija 100 metų.

Dryžuotas klevas ir kiti požeminiai augalai padeda sukurti vertikalią įvairovę miške. Keli augmenijos sluoksniai suteikia didesnę maisto ir mikrobuveinių įvairovę vabzdžiams ir kitiems gyvūnams, didindami bendrą miško biologinę įvairovę. Augalijos sluoksniai yra ypač svarbūs paukščiams, nes skirtingos rūšys mieliau renkasi maistą ir lizdus nevienodo aukščio. Pavyzdžiui, juodakrūtė mėlynoji straubliukas dažnai peri pomiškių krūmuose arba mažuose medžiuose, tokiuose kaip dryžuotasis klevas.

Kai kurie vietiniai amerikiečiai tradiciškai naudojo dryžuotojo klevo medieną strėlėms ir žievę gėrimui gaminti ir medicininiais tikslais. Kolonijiniai ūkininkai savo arklius ir galvijus šerdavo dryžuotais klevo lapais, o gyvulius leisdavo į mišką naršyti ant pavasarinių medžių ūglių.

Be ekologinės vertės, kaip pomiškis, dryžuotasis klevas yra svarbus maisto šaltinis įvairiai laukinei gamtai. Bitės minta dryžuotų klevo žiedų nektaru. Briedžiai, elniai ir sniegbačių kiškis žiemą naršo po šakeles ir pumpurus, o vasarą briedžiai valgo lapus.

Žaliuosiuose kalnuose dažnai mačiau dryžuotus klevus su eilėmis ilgų vertikalių griovelių ant kamienų, kur briedžiai ankstyvą pavasarį nubraukė žievę, judėdami aukštyn apatiniais smilkiniais, greičiausiai iš sulos pasisemdami mineralų. Kiaulytės ir bebrai ėda žievę. Tetervinai ėda pumpurus, o tetervinai, voverės ir burundukai vaišinasi sėklomis.

Kai kitą kartą pasivaikščiosite miške, stebėkite šį dažnai nepastebimą, bet vertingą pomiškį.

Susan Shea yra gamtininkė, rašytoja ir gamtosaugininkė, įsikūrusi Vermonte. „The Outside Story“ priskiria ir redaguoja žurnalas „Northern Woodlands“, o jį remia Wellborn Ecology Fund. Naujojo Hampšyro labdaros fondas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.